CAIGUDA EN DESÚS

Les cabanes eren una infraestructura necessària per satisfer unes necessitats derivades de les característiques de la feina i la vida del pagès. Aquesta s’havia mantingut pràcticament inalterable durant segles fins a partir de mitjans de segle XX, moment en què s’inicià un procés de canvi vertiginós que canvià completament l’estil de vida i de treball al món rural. La causa principal n’és la mecanització de les feines agrícoles. En aquell moment, amb un tractor, un pagès podia fer molta més feina que abans, cosa que provocà una davallada de la necessitat de mà d’obra, cosa que feu que molta gent marxés dels pobles per guanyar-se la vida a les zones industrials. Aquesta transformació provocà també la caiguda en desús de les cabanes, ja que ja no eren necessàries per tancar-hi els animals, i el pagès podia tornar a casa cada dia després de treballar. Algunes s'adapten per les noves necessitats, amb ampliacions i portes grans per poder-hi tancar la maquinària, mentre que moltes altres cauen en desús i es van deteriorant progressivament, o directament són ensorrades per ampliar camps de conreu.

 

 

SITUACIÓ ACTUAL


Actualment són poques les cabanes que continuen tenint ús agrícola, com també les que han estat restaurades per ser utilitzades com a espai d’esbarjo dels propietaris. El gruix es troba completament en desús, amb estats de conservació desiguals. N’hi ha que es conserven pràcticament intactes mentre que d'altres estan en estat ruïnós.


En els últims anys s’ha fet a Montgai un treball de recuperació de la memòria popular i paisatgística amb el projecte Paisatges de Montgai i Butsènit, del qual han resultat diverses publicacions, la més destacada un llibre de memòries fet a partir de trobades i entrevistes amb la gent gran del municipi.


Aquest nou projecte pretén donar a conèixer el patrimoni arquitectònic agrícola que trobem arreu del municipi, documentant cada una de les construccions per tal de conservar-ne la memòria i divulgar-ne l'existència.

Equip tècnic

Amb el suport i finançament de:

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now